5 Ağustos 2014 Salı

GÜNEYDOĞU ASYA GEZİ GÜNLÜĞÜ

Elimden geldiğince taze Bilgileri buraya atacağım umarım okuyanlara faydalı olur. Okurken dilbilgisine çok başvurmayın nası geldiyse öyle yazdım. Fotoğraflar sonradan inş


HAZIRLIKLAR       
G. Doğu asya gezimiz için her şey hazır. Go pro çakması su geçirmez kameramız bile var. Geziyi her şeyiyle anlatan bir videonun daha etkili ve akılda kalıcı olduğunu düşündük. Çantalarımız yine aynı emektar küçük sırt çantalarımız. Gezimiz 45 gün sürecek ve 6 ülkeden oluşuyor. Singapur, Malezya, Endonezya, Brunei, Filipinler ve son olarak sürpriz bir şekilde Güney Kore.
Biletimizi nisan ayında gidiş Singapur dönüş manila hattında malezya havayollarından kişi başı 1480 liraya almıştık. Ancak kore işi çıkınca dönüş biletimiz boşta kalmıştı. Biz bunu nasıl egale edeceğimizi düşünürken ukraynadaki uçak kazası meydana geldi. Malezya gazetelerinde bu acı olay neticesinde havayolu şirketinin iptal ve değişiklik durumunda tüm cezaları kaldırdığını öğrendiğimizde. Hemen mevcut biltimizi iptal ettik ve gidişin 2 gün öncesinde yine Malezya havayolundan 1160 a sadece ist sing gidiş bir bilet aldık.

25 temmuz cuma
Sancılı bir Edirne-İstanbul yolculuğundan - ki bayram yoğunluğu sebebiyle 3 saatlik yol 8 saat sürdü - sonra Osmanla gezi gününden bir gün önce  cuma akşamı buluştuk. Bu gece osmanla son kontrolleri yaparak yarınki 15. 10 Kuala-Lumpur aktarmalı İstanbul-Singapur uçağına bineceğiz.

Gece hummalı bir çalışma başlıyor. Osman nın akrabasına Türkiye'den götüreceğimiz zeytin peynir ve bilimum yiyecekler için küçük bir bavul ayarladık. Bu bavul BİM kotamızı da bir hayli yukarı çekecek. "Yarın yapılacaklar" listesini de yaptıktan sonra uyuyoruz.

26 temmuz cumartesi
Sabah erkenden kalkıyoruz. İlk işimiz BİM e gitmek.  4 kutu Yurt barbunya ve cevizli sucuk dahil bir sürü abur cuburu dolduruyoruz çantamıza.


Bavulumuz aşırı ağır ve yolumuz uzun. Osmanla ikimizde 700 er dolar var. 45 gün için çok az tabii, herhangi bir ülke atm sinden maaş günü ekstra takviye yapacağız. Sırt çantalarımızı ve yiyecek bavulumuzu aldığımız gibi evden çıkıyoruz tabii yine geç kaldık. İlk problemi otobüs durağına gelirken yaşıyoruz. Bavulumuzun tutacakları kopuyor. Omzumuzda bavul yola devam. Altunizade köprüsünde bavul sağdan soldan yırtılmaya başlıyor. Daha gidecek 10,000 km miz varken bu durumu yaşamak çok ironik.

Havaalanına 1 saat kala vardık. Hemen check in yaptırıyoruz. Yan yana koltuk yok. Gezi sonu hazırlayacağımız mini belgesel  için "dönüyoruz"  koduyla mini videomuzu
yaparak uçağımıza geçiyoruz. Uçaktaki koltuklar iki 5 iki şeklinde. Çoğunluk Türk gibi gözüküyor. Yanımdaki Türk bayana yaptığımız rica sonrası Osman la beraber oturuyoruz. Yanımda ince bıyık bir genç var adı Hilmi ymiş. O da bizim gezi hattında 35 günlük bir tur planlıyormuş. Bir iki fikir paylaşımından sonra uçağımız kalkıyor. Gelip geçen ikramlara rağmen Oruçlu olmamız nedeniyle akşamı bekliyoruz. Bu durumu farkeden bir host iftar vakti bize yemek getireceğini belirtiyor. İftar da geçtikten sonra yarın yani arefe günü oruç tutmamaya karar veriyoruz. Aksi halde 13 saatlik bir uçak yolculuğu ve üzerine aynı gün Singapuru turlamak çok zor olacak bizim için.

27 temmuz pazar
Kuala Lumpura sabaha karşı iniyoruz. Burada saatimizi 5 saat ileri aldıktan sonra Singapur aktarmasına geçiyoruz. 55 dakikalık bu kısa yolculuktan sonra ilk durağımız olan Singapur dayız. Havaalanı acayip lüks ve alımlı. Tüm zemin yeşil tonda halı ile kaplanmış ortasında küçük bir botanik bahçe bile var. Singapur 5 milyonluk nüfusu, İstanbuldan çok daha küçük alanı ve devasa ekonomisiyle Asyanın atom karıncası. Nüfusun çoğunluğu Çinli. Dini olarak hristiyan, müslüman ve budistler yoğunlukta. 1 dolar yaklaşık 1.2 singapur dolarına denk geliyor. Hava limanında Osman'ın akrabası Hamza abi karşılıyor bizi. Küçük şirin arabasına atlıyoruz ve eve geçiyoruz. Hamza abi 13 yıldır Singapur da yaşıyor ve Malay bir hanımla evli. Bu şekilde ülkeyi hem orada uzun yıllardır yaşayan bir Türk hem de yerlisi gözünden tanıma şansı elde edeceğiz. Bayram arefesi olması ve bayramın ilk gününü de orada geçirecek olmamız da Malay kültürünü daha yakından tanımamıza hizmet edecek. Singapurla alakalı edindiğimiz ilginç bilgiler şöyle; tabi önce bazı fiyat örnekleri

1 dolar=1.2 singapur dolar (fiyatlar sing dolarıdır)
Mountain dew 1.80-2.10
Su küçük 1 - 1.20
Toplu ulaşım 1
Sigara 10_14
Taksi açılış 3.9
Benzin 2
Evi alamıyosun 99 yıllık kiralıyorsun. 300, 000 dolar, aynı eve1,5 2 milyon dolar vererek tam manasıyla sahip olabiliyosun.
Arabalar ucuz ama sürebilmek için 15 yıllığına 70, 000 dolar veriosun marka model önemli değil. Kırmızı plaka sabah 7 akşam 7 trafiğe çıkamıyo daha ucuz.
Her 6 kişiden biri milyoner
Okullarda seviye sınıfları var. Meslek ve fen lisesi vari 3 bölüm var her okulda. Öğretmen maaşları 3, 000 sing doları. Öğrencilerin yüzde 95 i okul dışı ekstra dersaneye gidiyor ya da özel ders alıyor. Çünkü 1. Sınıftan itibaren her yıl tüm eğitim hayatını etkileyecek zincirleme sınavlara giriyorlar
Singapur devleti özel şirket gibi çalışıyor .  Her şey devlete ait.
Seçim öncesi herkesin hesabına 1000 dolar yatırıolar
Doğan çocuklara banka hesabı açılıyor . Sen ne koyarsan devlet te aynısını koyuyor. Sadece sağlık ve eğitim için para çekemiyorsun. Doğan çocuğa 6000 dolar
Emeklilik yok çalışırken kesilen para fona aktarılıyo. 3 e ayrılıyo sağlık ev ve emeklilik. Maaşın yüzde 30 u. Maaş bağlama yok. Biriken parayı parça parça alabilirsin
Müslümanlar evlerini suriye de olduğu gibi ramazan boyunca süslüyorlar. Oruç sonrası bayram tatili 1 gün. Ama bayram Etkinlikleri 1ay sürüyor
Askerlik iki yıl. Komşularıyla ilişkisi limoni. İsraille arası ii. Askeri koyacak yer yok. Donanma Avustralya'da hava kuvvetetleri amerika
Bin kilise 80 cami
Beraber kahvaltı yok, self servis,  acıkan tabağına al koy ye
Aynı ailenin Bayram elbiseleri benzer tonlarda oluyor
20 lise 30 golf sahası var. Dolayısıyla golf önemli bir spor.
Otomobilletin %90 i japon, toyota honda
Tokivari Sitelerin belli bir mimarisi var 11_12 katlı hepsi. Ortalarında büyük bir bahçe ve katlı otopark sistemi var
Ülkede rahatsız edici bir düzen var
Sing kesinlikle Hong Kong dan bile pahalı. Sigaralar en ucuzu 13 lira. Benzin 4 lira.
Direksiyon sağda. Yürüyen merdivenlerde bekleme solda yapılıyo
Singapur dan malezya ya geçiş yapan şahsi araçların depolarında dörtte üç yakıt bulunması şartı var. Aksi halde Cezası 500 dolar. Çünkü Malezya da benzin 2 kat daha ucuz.
Sigara içme cezası 1000 dolar.
Spor Singapur lular için olmazsa olmaz. Günün her saatinde caddelerde koşan insanlarla karşılaşıyoruz.

Hamza abi ve ailesi ile tanıştıktan sonra ülkeyi turlamaya başlıyoruz. İlk durağımız Singapurun en gözde yeri olan Manila Bay. Onarım sebebiyle çok yavaş gittiğimiz bu bölgede o meşhur gökdelen manzarasını izliyoruz. Ancak Hong kong ya da shangai ın haşmeti burada yok. Etrafta hummalı bir çalışma var. Zira bir hafta sonra Singapur un kuruluş yıl dönümü. Her yer çok temiz ve düzenli hava acayip sıcak. Çok sevdiğimiz mountain dew leri burada da bulunca birer  tane alıyor ve biraz olsun serinlemeye çalışıyoruz. Gökdelen meydanının tam katşısında üç ayaktan oluşan ve tepesinde palmiyeli büyük bir meydan bulunan bina ilginç mimarisiyle turistlerin en gözde fotoğraf konusu. Önünde yer alan demir köprü de akşamları belirli saatlerde yapılan ışık ve su gösterilerine ev sahipliği yapıyor. Bu yapıyı da geçtikten sonra Singapur un ünlü meyvesi olan düryan şekilnde yapılmış tiyatro binasını geziyoruz. Düryan sert kabuklu, ananas büyüklüğünde çok kötü kokan bir meyve. Yediğinizde üzerinize sinen koku iki gün çıkmıyor. Bu meyve o kadar kötü kokuyor ki bazı kapalı alanlara bu meyve yenildiğinde girilmesi yasak. Bu kötü ününe rağmen tadı çok güzelmiş daha tatmadık inşallah uygun bir zamanda. Akşam eve döndüğümüzde iftar geçmiş oluyor. Malay mutfağı oldukça zengin. Tatlılar ve kurabiyeler bizim damak tadımıza uygun ancak diğerlerinde bulunan tuz şeker karışımı aroma bazı durumlarda yemeği yenilmez kılabiliyor. Bizde sadece tuz kullanılan yemeklere - şiş kebap dahil -  kahverengi şeker de katıyorlar. Asyada yaygın olan bu usül pek bize uygun değil. Çünkü bizim mutfağımızda bir yemek ya tatlıdır ya da tuzlu. Kürt böreği gibi istisnalar da yok değil tabii..

İftar sofrası çok bereketli. Ciğer, tavuk, 2 farklı şekilde pişirilmiş et,  sebzeli sulu yemekler, soslar,  hindistan cevizi Yapraklarına sarılmış prinç lapaları vs. Yeme de yanında yat cinsinden. Kola yerine aromalı şerbet içiyoruz. Salondaki masa şekerleme ve kuru pasta kavanozlarıyla doluyor. Malaylar misafirlerine şeker ya da çikolata tutmak yerine kendi yaptıkları tatlı tuzlu kurabiye ve cipslerle bayram sunumu yapıyorlar. Gelenler öncelikle ikramların yanındaki küçük bir kapta bulunan suya parmak bandırıyorlar sonra ikramları atıştırıyorlar. Hijyen amaçlı bir gelenek olsa da herkesin aynı suya parmak bandırması ilginç.


Malay kültüründe ramazan bayramı bir ay sürüyor. Bazı aileler evlerini open house formatında ziyaretçilerine açıyor. Open house, gelen misafirlerin yemeklerini kendi aldıkları ve kafalarına göre takıldıkları bir konsept. Açık büfenin ev hali yani.

Yarın bayram namazından sonra buradan 4 saat uzaklıktaki malezya nın mersing şehrine gitmemiz gerekecek. Öğleden sonra 2 de tioman adasına 35 er rm ye aldığımız rezervasyonlarımız var. Ancak Hamza abi bayramın ilk günü kalmamız konusunda ısrar edince ikileme düşüyoruz. Bir kaç saatlik telefon trafiğinden sonra, sonraki güne yeni bir bilet alarak kararımızı kalma şeklinde değiştiriyoruz. Bayramın ilk gününü bir aile evinde geçirmenin kültürel tanıma açısından bize daha fazla bilgi katacağını düşünüyoruz.

28 temmuz pazartesi
      Bugün bayram, ilk iş bayram namazına gitmek. Malaylar rengarenk kıyafetleriyle caddelerde bayram namazına yetişmeye çalışıyor. İlginç olan şu,  Aynı aileden olanlar aynı renkleri giyiyorlar. Bu da acık komik bir görüntü oluşturuyor. Büyüklü küçüklü malaylar parlak ve cırtlak renklerle sahaya çıkmış futbolcular gibi ortalıkta geziyorlar.

Girdiğimiz ilk camide yer bulamıyoruz. İkincisi neyse ki boş. Bayram namazı bizimkisi gibi ancak hutbe malayca arapça karışımı ve çok uzun. Namaz sonrası eve geldiğimizde toplu kahvaltı yapacağımızı düşünerek 2 saat kadar bekliyoruz. Baktık ki yiyen soran yok. Open house olayının başladığını ve tam olarak ne olduğunu anlamış oluyoruz.

Malayların sofra bezine benzer sarin' denilen bellerine sardıkları geleneksel örtüden bizde giyiyoruz ve Öğlene doğru ilk misafirler geliyor.


Öğleden sonra hamza abi ile gezintiye çıkıyoruz. İlk durağımız kromataryum yani yakılarak cenazesi kaldırılanların mezarlığı. Singapurluların çoğunun bu şekilde bir merasimi tercih ettiğini öğreniyoruz.  Ancak Nepal ya da Hindistan da olduğu gibi cenazeler ulu orta Ghat larda yakılmıyor. Modern fırınlar bu işi tam ptomatik şekilde ve çevreye zarar vermeden halldiyor. Geldiğimiz mezarlık oldukça büyük. Kütüphaneyi andıran yüksek raflarda külleri bulunanların fotoğrafları var.


Bu mezar binalarınnın tam ortasında da 3 büyük bacalı davasa bir fırın var. Camla kaplanmış cenaze arabalarının önğne park ettiği bu enterasan yapıyı terk ediyor ve doğal ortamda maymun gözlemi yapmak için ormana dğru sürüyoruz. Belli bübölgede toplanmış maymunlar gürültülü bir şekilde oradan oraya zıplıyor ve üzerimize yedikleri meyvelerin kabuklarını atıyorlar.

        
        Buradan küçük bir markete giriyoruz. Fiyatlar el yakıyor,  çok pahalı denilen Hong Kong dan bile pahalı bir yer Singapur. Fiyat etiketleri ilginç bir şekilde dijital.


Bizdeki fiyayları 3 ile çarpın Singapur un ne kadar pahalı olduğunu anlarsınız.

Akşam eve döndüğümüzde içerisinin ana baba gününe döndüğünü görüyoruz. Ev gök kuşağına dönmüş. Herkesin şaşkın bakışları arasında kalabalığı yarararak içeri giriyoruz. Küçük salonda yaklaşık 20¢25 kişi var. Yerler dahi insan dolu. Hamza abinin kayın babasının 17, eşinin ise 11 kardeş olduğunu öğrendiğimizde mevcut kalabalığı garipsemiyoruz. Milletle tek tek tokalaştıktan sonra gökdelen manzarasını bir de gece görmek üzere evden çıkıyoruz.

Işıklandırma çok iyi değil ya da hong kong da olduğu gibi geç saatlerde ışıkları kısıyorlar. Singapurun simgesi olan aslan heykelinin yanında bir iki video ve fotoğraf çektikten sonra geç saatlerde metro ile eve dönüyoruz. Ev hala kalabalık ama yüzler ve renkler değişmiş. Yarın sabah erkenden Malezya ya gitmek üzere yola çıkacağız. Singapurda fazladan bir gün kalmamız çok faydalı oldu ve beklentimizin üzerinde deneyimler edindik.

1 yorum: